Geçmiş Dönemlerde Akıl Hastaları Üzerinde Uygulanan 6 İnsanlık Dışı Yöntem
Şükür ki, insanlar artık daha bilinçli ve `teknoloji` de gelişti. Bu tarz şeylere maruz kalan hastalara acımamak elde değil.
1. Deli Evleri
Normalde hastahane görevi görmesi gereken yerlerdi. Ancak, buralar onlar için bir hapishane niteliğindeydi. Aileler akıl hastası yakınlarını buralarda bırakıyordu.
2. Kadınlar İçin Histeri Tedavisi
Kadınlarda histerinin cinsel organlardan kaynaklandığına inanılıyordu ve bu sorunu olanlar zorla evlendiriliyor ve yapabildikleri kadar çocukyapıyorlardı. Bu tedavinin fikir babası ise Platon'du.
3. Hipnoz Terapisi
Franz Mesmer tarafından bulunduğu için bu yönteme Mesmerizm de deniyordu. Ancak, hasta üzerinde onu daha da çıldırtmaktan başka hiçbir işe yaramıyordu.
4. İnsülin Koması Terapisi
1927 yılında bir doktor hastasına yanlışlıkla aşırı dozda insülin verdi. Kadın komaya girdi ve uyandığında bağımlılıklarından kurtulmuştu. Bu durum akıl hastalarında işe yarar düşünüldü ve uygulanmaya başlandı. Başarı oranı yüzde 90'dı. Tabii, komadan çıkıp hayatta kalabilenler için. Ki, bunların sayısı ise çok azdı.
5. Kimyasal Olarak Verilen Felç ve Kasılmalar
Nedense bu yöntemin akıl hastalarına iyi geleceği bilinci vardı. Ancak, gerçekte çok da işe yaramıyordu. Kimi zaman ölümle sonuçlanabiliyordu.
6. Rotasyonel Terapi
Bu yöntem hastaları oldukça rahatsız edici bir yöntemdi. Uykularındayken uygulanıyordu. Hastalar şiddetli bir şekilde oraya buraya savruluyor ve iyileşmeleri bekleniyordu. Elbette, onları korkutmaktan başka bir işe yaramıyordu.