Kütüphanecilerin Bursa Buluşması
`Bursa` Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve Türk Kütüphaneciler Derneği `Bursa` Şubesi’nin de desteklediği, 17 ülkeden 54 konuşmacının katıldığı ‘Yerel Yönetimlerde Kültürel Mirasın Yönetimi ve `Kütüphaneler` Uluslararası Sempozyumu’ Bursa’da başladı. 2 gün sürecek sempozyumda; kütüphaneciliğin dünü, bugünü ve geleceği 11 oturum, 53 bildiri ve 1 atölye çalışmasıyla katılımcılara aktarılacak.
Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Hüdavendigar Salonu’ndaki sempozyumun açılış konuşmaları, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Abdülkadir Karlık ve Doç. Dr. Nevzat Özel tarafından yapıldı.
Büyükşehir Belediye Başkanvekili Abdülkadir Karlık, yaptığı konuşmada, belediyelerin gerek günlük gerekse iş hayatında kent ve kentli yaşamlarının sorunlarını çözme, paylaşma ve bu hususlardaki danışmanlık, yönlendirme, topluma kazandırma, kamusal iletişim ve işbirliklerini geliştirme konularında hizmet vermek durumunda olduğunu söyledi. Bu kapsamda faaliyetlerin daha verimli sürdürülmesini ve daha yenilikçi stratejilerin belirlenmesini destekleyen veri ile bilgi ağlarının oluşturulması ve geliştirilmesinin gittikçe önem kazandığını ifade eden Başkanvekili Karlık, bu tür çalışmaların araştırma ve uygulamaların sunulması, tartışılması, iyi örneklerin paylaşılması, bilginin yaygınlaştırılması ve hizmetlerin iyileştirilmesini desteklediğini vurguladı. Başkanvekili Karlık, bu anlamda Türk Kütüphaneciler Derneği Bursa Şubesi destekleriyle Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen Yerel Yönetimlerde Kültürel Mirasın Yönetimi ve Kütüphaneler Uluslararası Sempozyumu’nun gerek akademisyenlere gerekse kurumlarda çalışan uygulayıcılara ciddi katkılar sağlayacağına inandığını anlattı.
Açılış konuşmalarında Sempozyum Düzenleme Kurulu adına söz alan Doç. Dr. Nevzat Özel ise organizasyonun hedefinin ilgili akademisyenler, uygulamacılar ve karar alıcılar ile kurum ve kuruluşlar arasında bilgi birikimlerinin ve deneyimlerinin aktarılabileceği paylaşım ve etkileşim ortamını sağlamak olduğunu ifade etti. Kütüphanelerin kültürel mirasın korunması, düzenlenmesi, erişime sunulması ve gelecek kuşaklara aktarılmasında en temel sorumlulukları üstlenen kültürel bellek kurumlarından biri olduğunu vurgulayan Öz, yerel yönetimlerin kültürel mirasın ve kültürel bellek kurumlarının etkin biçimde yönetilmesi, toplumların kültürel birikimlerinin yaşatılması ve bu birikimlerin toplumsallaştırılarak kullanıma sunulması konularında önemli bir role sahip olduğunu dile getirdi.
6-8 Eylül tarihleri arasında organize edilen sempozyum, Kültürel Miras-Kent Bellekleri Oluşturma ile Kütüphaneler ve Geleceği konulu 2 ana başlık altında düzenleniyor. Kültürel Miras-Kent Bellekleri Oluşturma konulu başlık altında yerel yönetimlerin kültürel miras ve kültürel bellek sorumluluğu, yerel yönetimlerde kent belleği oluşturma-kent kültürü için sözlü tarih çalışmaları, geçmişten günümüze kütüphaneler yerel kültür varlıklarının-somut olmayan kültürel mirasın tanıtılmasında kütüphanelerin rolü gibi konular ayrıntılarıyla tartışılacak. Kütüphaneler ve Geleceği konulu başlıkta ise; kütüphaneler yasal düzenlemeler ve standartlar, kütüphanelerde bilginin ve bilgi kaynaklarının sağlanması ve düzenlenmesi, bilgi erişim sistemleri, dijitalleştirme ve dijital uygulamalar, şehir planlamada kütüphanelerin konumu ve önemi, kütüphane binalarının tasarımı modern-ekolojik mimari yenilikçi ve inovatif kütüphane hizmetleri, hayat boyu öğrenme kavramı ve bilgi okuryazarlığı becerilerinin bireylere kazandırılması konuları alanında uzman kişiler tarafından anlatılacak.